Wednesday

FMI-ul si politica mioritica

Acum cateva zile am observat la conferinta de presa sustinuta de FMI o subtila implicare a fondului in politica interna a Romania. Desi reprezentatul FMI, a refuzat sa sustina vreunul din candidatii la presedentie, acesta a sustinut explicit actiuniile guvernului spunand ca fara acestea, situatia Romaniei ar fi fost mult mai precara.
Mai mult, acesta, chiar daca a declarat ca guvernul putea face mai mult si mai bine, acesta l-a felicitat pe ministrul Pogea pentru masuriile luate; nu stiu cine in ziua de azi il mai sustine public pe ministrul Pogea.

Chiar daca, dupa cum a declarat si Franks, implicarea unei organizatii internationale in politica interna a unui stat este inacceptabila, sustinerea acordata de FMI guvernului, chiar unuia de nedorit, este de inteles. Nesustinand guvernul, sau mai rau, criticandu-l, fondul ar fi dat apa la moara concurentiilor politici, un lucru ce ar subrezi si mai mult majoritatea guvernului. Iar intr-un stat cu o majoritate volatile ca Romania, actorii politici sunt mai tentati sa recurga la actiuni populiste care sa le asigure supravietuirea pe termen scurt in detrimental solventei fiscale a statului termen lung. In plus, instabilitatea politica scade increderea investitoriilor, lucru ce creste si mai mult costuriile de finantare externa si ar scade numarul de investitii directe. In toate cazurile, deficitul bugetar ar creste contrar intereselor FMI, care vrea sa isi recupereze banii, — si ale noastre pentru ca nu vrem sa fim datori vanduti cu taxe mari si cu costuri de finantare uriase.

In aceste conditii, o astfel de implicare politica a FMI in politica romaneasca este de dorit. Astept injuraturiile despre cum imi vand tara si tradez linia de partid.