Wednesday

Motiunea de aur a lui Crin

Imi cer scuze ca ma intrerup de la seria de posturi intitulata ‘Crin Spre Cotroceni’ si nu postez despre o strategie de afisaj si evenimente de campanie dupa cum promisesem anterior, dar nu pot lasa o oportunitate politica de anvergura in voia sortii…Voi reveni insa cu seria ‘Crin Spre Cotroceni’ in urmatoarele zile.


In urma evenimentelor de ieri, Crin a iesit net in avantaj nu numai prin doborarea guvernului, dar mai ales prin propunerea unei alternative credibile, premierul independent Klaus Johannis, si asumarea rolului de lider clar al opozitiei. Acest avantaj este deocamdata incert pentru ca oricand pot aparea evenimente contingente cum ar fi numirea pe care Traian Basescu o va face pentru un nou premier.

Dar inainte de a discuta potentialele tactici pe termen scurt pe care Crin Antonescu le va putea aplica vis-a-vis de numirea unui nou premier, trebuie sa precizez doua lucruri:

Unu, este imperativ ca Crin Antonescu sa isi insuseasca la maxim doborarea guvernului si propunerea alternativei. Crin trebuie sa faca declaratii pline de retorica in care sa explice cum PNL a facut istorie, democratic si fara sa aduca minerii la Bucuresti — sa spuna ca a facut o altfel de revolutie, in numele majoritatii tacute de care tot vorbea intr-un timp. Mesajul acesta trebuie transmis nu numai prin comunicate de presa, interviuri etc, dar si prin infrastructura online a partidului. Toti parlamentarii PNL cu blog, toti primarii cu blog, toti simpli membrii de partid cu blog trebuie sa posteze acest mesaj, acum, la 6 dimineata ora Romaniei. Mai mult, PNL trebuie sa trimita mesaje email in masa si sa twittereasca la maxim. Organizatiile locale sa mearga din usa in usaa si sa trimita scrisori alegatoriilor. Iar daca au fonduriile si curajul, sa lanseze o reclama la televizor pe acest subiect. Indiferent cat de departe s-ar merge, in momente ca acesta, infrastructura online de care aminteam inainte pe blog si nu numai, s-ar fi dovedit foarte utila pentru distribuirea mesajului politic.

Doi, Geoana este foarte vulnerabil, numai este util PNL, si, deci, trebuie ars public pentru votul de ieri. PNL trebuie sa sugereze ipocrizia PSDistiilor care au votat impotriva guvernului din care ce tocmai au plecat. Acest lucru trebuie facut insa subtil si pe un ton pozitiv. Crin nu trebuie sa spuna: ‘uite prostii, voteaza impotriva guvernului din care au facut parte, oportunitii dreacu.’ In schimb, Crin trebuie sa spuna ca se bucura ca PSD s-a trezit in al doisprezecelea ceas si ca saluta ca PSD a avut in sfarsit o contribuitie pozitiva pe scena politica romaneasca atunci cand PNL a facut istorie.

Acum insa mingea este la Traian Basescu care are sase variante: Klaus Johannis, un tehnocrat anonim, un tehnocrat “politic”, un om politic, Boc III si Theodor Stolojan. O sa iau fiecare varianta in parte, o sa estimez probabilitatea acesteia, impactul acesteia si o sa lansez o mini strategie din partea PNL.

Klaus Johannis ar insemna victoria lui Crin Antonescu asupra lui Basescu si lui Geoana in ochiul public. In acelasi timp, nominalizarea lui Klaus Johannis asigura solutia rapida a crizei politice. Aparent improbabila datorita unei infrangeri pe termen scurt pentru Basescu, nominalizarea lui Johannis ii deschide lui Traian Basescu un nou fir narativ politic: da, eu ca presedinte am interesul romaniilor la suflet si de aceea vreau solutionarea rapida a acestei crize pentru ca sa putem lupta impotriva crizei economice; da sunt dispus sa sufar o infrangere politica pentru binele tarii, de aceea sunt presedintele tuturor romaniilor, chiar si a cetateniilor Geoana si Antonescu. Dar, mai important, oferindu-i o victorie lui Crin Antonescu, Basescu ii mareste sansele lui Antonescu de a intra in turul II si astfel cauzand un scandal de proportii in PSD prin eliminarea lui Geoana din prima runda. In urma acestui scandal, Basescu poate racola jumate din masinaria PSD in turul al doilea, invingandu-l astfel pe Crin Antonescu in turul II doar prin logistica si autocare, dupa cum am mai spus-o. Ca atare, in cazul investirii lui Johannis in functia de prim-ministru, Crin Antonescu sa isi intareasca propria autenticitate politica pentru a putea scoate la vot cat mai multi nemultumiti, diluand astfel impactul masinariilor de vot in turul 2, mai ales daca se fragmenteaza PSD si fiecare vot va conta.

Un tehnocrat anonim il avantajeaza din nou pe Antonescu, dar si pe Geoana. Pe Antonescu nu li avantajeaza atat de mult precum victoria prin Johannis, iar pe Geoana il avantajeaza prin simplul motiv pentru ca aceasta varianta nu il energizeaza pe Antonescu atat de mult ca Johannis — este deci o victorie relativa pentru PSD. In aceasta situatie, PNL trebuie sa voteze pentru acest tehnocrat si echipa sa, dar sa propuna legi si solutii prin initiativa legislativa a propriilor parlamentari pentru a profita cat mai mult de situatie.

Varianta de tehnocrat politic este mai interesanta din perspectiva observatorului jocului. Prin tehnocrat politic inteleg un om considerat cu experienta in domeniu economic, neterfelit de scena politica, posibil alienat de partidul de provenienta. Exemplul cel mai bun este Daniel Daianu din partea PNL; el a fost dat afara din Europarlament, BNR, eliminat din interiorul partidului. Din partea PSD un astfel exemplu ar fi Florin Georgescu sau Mihai Tanasescu, dar nici unul dintre aceste persnaje nu se apropie ca efect politic ca Daniel Daianu care este mult mai proaspat aparut in imaginea publica. De ce ar face Traian Basescu aceasta miscare este simplu. El va incerca prin nominalizarea unui PNList sau PSDist sa ii momeasca pe Antonescu si Geoana in a suporta un guvern politic, si sa ii tenteze sa formeze un guvern politizat cu oamenii partidelor in structuri. Apoi, Basescu poate arata cu degetul si sa spuna ca defapt nici PNL nu este altfel si ca totul e bine pentru liberali cand tehnocrat e omul lor. Este un joc tentant pentru Basescu, dar liberalii ar fi destepti sa il suporte pe Daianu si sa nu incerce sa politizeze toata aventura. Suportandu-l pe Daianu, Antonescu isi poate recapata credibilitatea pierduta prin inlocuirea lui Daianu cu Olteanu la BNR.

Varianta omului politic este improbabila, ar fi o masura disperata din partea lui Traian Basescu care ar crea astfel un lant de evenimente politice pe care nici el nu le va putea controla. Daca omul politic este din PNL, sa zicem Tariceanu, PNL trebuie sa isi sustina omul in parlament, dar Tariceanu sa vina cu o echipa COMPLET independenta la votul de investire.

Varianta Boc 3, din cate am inteles pe Twitter, este deja scoasa din discutie, si, ar fi un joc foarte prost pentru Basescu. PNL stie ce are de facut aici.

Mai ramane varianta Stolojan imbracat in haine de super-tehnocrat. De ce? Doua motive. In primul rand, Stolojan a reinviat in repetate randuri (cu PLD de exemplu, cu PNL in 2000, cu cine mai vrei). In al doilea rand, un sondaj CCSB din 31 iulie arata ca Stolo e la egalitate statistica cu Basescu si Antonescu la nivel de incredere. Ne avand iesiri publice, cu exceptia celei foarte reusite de la Adevarul de acum trei saptamani, nu am motive sa cred ca i-ar fi scazut. Mai mult, daca Stolo iese la rampa cu o noua varianta a retragerii din Ianuarie acuzatoare la adresa fostului guvern — in special Geoana, dar fara sa scuteasca de critici si PDul — ar putea creste in incredere acaparand frustrarea electoratului fata de fostul guvern si actuala criza. Mana lui Stolo este intarita inzecit daca se prezinta in fata parlamentului cu o echipa PLdista fara fosti membrii ai guvernului Boc. In aceasta situatie PNL si PSD se pot confrunta cu o persoana credibila, posibil foarte populara, si deci cu un surogat foarte credibil al lui Basescu. Opozitia automata la nominalizarea lui Stolo este riscanta politic. Eu am un examen maine, asa ca nu pot concepe acum un plan de raspuns elocvent pentru aceasta varianta, dar PNListii ar trebui sa analizeze serios aceasta varianta. Eventual, Crin poate castiga timp daca spune ca asteapta un plan de guvernare si o echipa inainte sa se decida cum voteaza.