Wednesday

Sa va stric petrecerea

Poate diseara unii dintre voi vor sta la sediile de partide cu sampania in congelator. Poate altii dintre voi vor sta cu berea in mana la televizor. Eu va sugerez sa va anulati planuriile grandioase pentru diseara pentru ca exit-pollurile s-ar putea sa fie inselatoare. Acest lucru va fi posibil din trei motive.


In primul rand, este probabil ca cei interveviati la exit-polluri sa minta. In aceasta campanie, masina de vot s-a dovedit cruciala. Asa ca masiniile de vot vor incerca toate trucuriile murdare din arsenalul lor: santajul, amenintarea, spaga, votul multiplu. In acest context, omul care in teorie ar fi fost fortat sa voteze Geoana dar care din constiinta l-a votat pe Antonescu nu o sa recunoasca public acest lucru. Exista metode statistice de a combate acest fenomen cum ar fi folosirea chesionarului multiplu — punerea mai multor intrebari pentru a depista note disonante in raspunsuri —, folosirea unui esantion mai mare sau folosirea unor distributii statistice construite pentru imprecizie (cum ar fi folosirea unei distributii ‘t’ si nu una ‘z’). Insa aceste metode sunt impractice din cauza costuriilor mai ridicate si timpului mai mare irosit pe ele.

In al doilea rand, este posibil sa apara foarte multi votanti seara— cand televiziuniile vor publica rezultate partiale mizerabile de prezenta la vot, multora li s-ar putea trezi simtul civic si patriotismul si sa se imbulzeasca la urne. Chiar daca cei care conduc exit-polluri acolo i-ar intervevia, procesarea acestor date ar dura mai mult de ora oficiala a inchiderii urnelor si a publicarii exit-polluriilor. Acelasi fenomen este valabil si pentru cei doua milioane de romani cu drept de vot din strainate.

In al treilea rand, este posibil ca insitutele de sondare sa fie pur si simplu incompetente. La parlamentare, acestea au dat PSD-ul castigator cu 8 procente, cand in realitatea castigase PD-Lul la mustata. O greseala de opt procente este dincolo de orice marja de eroare matematic posibila pe un esantion mare.

Mai este posibil, in sfarsit, scenariul sondajelor cu rezultate diferite. Dupa cum am demascat intr-un articol precedent, se practica masarea sondajelor in scopuri electorale. Asa ca s-ar putea sa ne trezim cu 3 sondaje care arata 3 candidati diferiti in turul 2. Nu credeti pe nici unul. Singurele sondaje credibile vor fi cele independente facute de firme de prestigiu straine. Asa ca ignorati INSOMAR si CSOP si alte insitute mioritice. Avetin insa incredere in sondajele Gallup sau ale CNN sau ale Euronews. Pe acestia, Vantu, Voiculescu si Patriciu nu ii pot cumpara. Aceste nume nu sunt de vanzare. Nici macar in Romania