Wednesday

Crin Spre Cotroceni - Identitate Tematica

Acum ca stim de ce nu a ajuns Crin nicaieri in 2009, e timpul sa facem ceva ca sa stim ca ajunge la Cotroceni in 2014. Dincolo de evitat greselile din 2009 pe care le-am descris intr-un post anterior, Crin si PNL se vor confrunta cu un dublu challenge
: a isi pastra identitatea de dreapta facand opozitie impreuna cu un partid de stanga si a isi pastra relevanta politica datorita dimensiunii mici si inutilitatea sa dovedita de partid balama. In continuare, ei vor trebui sa previna ca PD-L si Basescu sa obtina legitimatea politica a faptului ca au scos tara din criza economica si ca ne indreapta spre vremuri bune. Colac peste pupaza, PNL trebuie sa se pregateasca de seceta de fonduri de campanie si hartuiala din partea puterii. S-ar putea spune ca PNL e intr-o situatie foarte dificila. Insa aceasta situatie ascunde oportunitatea enorma de a deveni unicul partid de dreapta in cativa ani.

Pastrarea si definirea identitatii politice de dreapta a PNL este sinonima cu redresarea primei greseli din 2009 — lipsa unei imagini clare pentru Crin si neinsusirea unor teme de dezbatere politica la care electoratul sa se gandeasca automat cand aude ‘Crin’ sau ‘PNL.’ Care ar fi aceste teme si cum ar putea fi ele asumate?

Prima si cea mai potenta tema este ordinea in tara — respect fata de lege, combaterea criminalitatii, combaterea coruptiei, combaterea cocalarismului. Tema ordinii este potenta din trei motive. In primul rand, aceasta este foarte vizibila oameniilor de rand. Stiriile de la ora cinci domina ratinguriile si simboluriile dezordinii sunt prezente la orice colt — ‘aia’ care vin la tine in centrul Constantei sa iti vanda un telefon ciordit, politaii care se holbeaza ca prostii la taximetrisii parcati in intersectii, porcii si vaciile din parlament si din guverne care s-au abonat la fotoliile caldute si la banii europeni. In al doilea rand, ordinea este o tema vitala pentru oameni, la fel ca si economia. Nimeni nu vrea sa traiasca intr-o tara in care sa le fie frica sa iasa din case seara sau sa se duca la un schimb valutar sau la o banca sau sa se suie in tren. Reamniti-va cate jafuri si deraieri au fost in 2009. Tema ordinii,deci, poate fi folosita in a speria si inspira electoratul. Adica poate fi folosita in a scoate lumea la vot pe fond emotional. Si in ultimul rand, tema ordinii nu a fost asumata de nici un partid important si, mai important, se poate cladi, chiar si in mod liberal, pe preconceptiile foarte multor romani. Nu de putine ori am auzit cliseul: ‘In Romania numai de o mana de fier care sa faca ordine.’ Pentru cei care cred fraza precedenta, un discurs apasat a lui Crin in care acesta sa enunte ca vrea sa vina sa faca ordine si sa curete Romania iar unge pe acestia la inimioara. Iar un astfel de discurs nu ar aliena electoratul liberal si mai educat pentru ca dincolo de soundbites, intr-un discurs pot fi introduse nuante si explicatii. O astfel de nuanta ar fi renuntarea la legiile aberant de restrictive care invita in a fi incalcate, in schimbul, unor legi mai permisive care sa largeasca libertatiile invidivuale, dar care sa fie aplicate mult mai sever. In engelza, ‘more enforcement for more liberty.’

A doua tema este, in lipsa unei definitii mai bune, populismul antreprenorial. Prin populism antreprenorial sugerez pe de o parte o atitudine pro-business cu accent in discurs si in actiunea parlamentara pe partea de small-business — afaceri de familie gen shaormeria de la colt, mica alimentara de cartier, studentul care isi deschide firma de IT — si o atitudine in privinta saraciilor si a celor defavoriti de ‘ajuta-i sa se ajute,’ atitudine motivata de ‘increderea in romanul de rand, roman pe care PSD il considera prost.’

Rolul populismului antreprenorial, la nivel retoric, este de a crea o punte intre neoliberalismul elitist si omul de rand, si, in acelasi timp, sa contracareze populismul daunator al PSD. Concret, in parlament PNL trebuie sa isi asume ‘deregulation’ pana la capat, public si necrutator. Si trebuie sa il motiveze prin faptul ca toata lumea pierde cand miciile afaceri pierd, ca lumea ramane fara locuri de munca fara un sector privat puternic, si ca birocratia si reguliile idioata in economie sufoca oportunitatea ceea ce i-ar putea ridica pe romani din saracie. Mai mult, PNL trebuie sa explice cum reglementariile in economie ii tin pe romanii saraci in economia subterana, adica fara pensie la batranete, fara asigurare medicala si fara o experienta legitima de munca cu care acestia sa acceada intr-o ierarhie profesionala. In sfarsit, PNL sa lipeasca pe fruntea populistiilor din PSD eticheta de oameni care ii considera pe romani prosti si incapabil. PNL ar putea indeplini acest obiectiv ridicand PSD urmatoarea intrebare: ‘oare ii considerati pe romani atat de prosti si incapabili de a isi castiga propria existenta incat considerati necesara pomana de la stat?’ Iar candidatul PNL trebuie sa continue cam asa: ‘noi, PNL, nu oferim pomeni; noi avem incredere in romanul de rand sa se descuce si sa isi castige propria paine. Noi ii vom oferi acestuia oportunitatea sa munceasca bine si sa pastreze rodul muncii — noi vom oferi investitii in scoli si in afaceri incat fiecare om sa prospere prin el insusi.’ Astfel, PNL poate asmuti mandria votantului de rand impotriva candidatiilor de stanga.

A treia tema, nu este o tema propriuzisa, dar o perceptie generala formata asupra mai multor teme precum educatie sau sanatate. Crin si PNL trebuie sa se prezinta ca cei ce aduc solutii inovatoare care, intr-un mod simplu de inteles, nu numai ca imbunatatesc calitatea serviciilor din educatie si sanatate, dar care ofera consumatorului mai multe optiuni si ii economisesc acestuia timp. De exemplu, cand educatia apare ca o tema de dezbatere, PNL ar trebui sa introduca o lege competitoare celei puterii, care introduce ‘school vouchers.’ La fel ar putea sa faca si pe tema sanatatii. O sa explic astfel de modele de legi in alte articole.

Temele pe care tocmai ce le-am descris servesc in conturarea identitatii PNL ca un partid moderat, insa mai liberal ca PD-L si autentic de dreapta, dar care nu ignora paturiile sarace si electoratul de stanga. Adica, prin asumarea acestei identitati se incearca plasarea relativa a celorlalte partid vis-a-vis de PNL ca inautentice: PD-L ca partid fara ideologie si nu ca exponent al dreptei adevarate, PSD ca partid care doar se preface ca reprezinta interesul celor saraci si in schimb ii foloseste cinic si condescendent. In posturi viitoare voi explica cum sa fie asumate aceste teme prin actiunea politica.