Saturday

Averile miniştrilor - ce nu se vede la televizor

Fermecate de detalii – un ministru are două maşini Jaguar, iar un altul bijuterii de 50 de mii de euro – televiziunile au evaluat averile viitorilor membri ai Cabinetului fără a le studia şi firmele. O astfel de cercetare e un pas necesar atunci când vrem să aflăm cât de „bogaţi” ori „săraci” sunt şefii ministerelor.


    Potrivit datelor Registrului Comerţului, cel mai activ în business, cel puţin ca număr de firme în care e asociat, pare Sebastian Vlădescu, nominalizat la Finanţe. În cazul lui, media s-a raportat la vechea declaraţie de avere, din 2007, când era încă ministru, rezultând, astfel, un bilanţ vechi.  Acum, fostul liberal, nominalizat ca independent, apare ca asociat în zece firme  din domenii diverse - consultanţă, construcţii, armament şi altele. Vlădescu este şi persoană fizică autorizată.
    Adriean Videanu, ministru al Economiei, are participaţii în trei companii, cea mai cunoscută fiind Titan Mar, Radu Berceanu (Transporturi) în două firme, iar Elena Udrea în Dalli, compania care gestiona parcările din Bucureşti. Kelemen Hunor, nominalizat la cultură, e asociat într-un SRL care are ca obiect principal de activitate „consultanţă în domeniul echipamentelor de calcul”.

E doar o enumerare, fără pretenţia că acoperă toate business-urile membrilor Guvernului. Totuşi, ea poate ajuta la obţinerea unor „fotografii” mai precise şi de actualitate  ale averilor miniştrilor, accesând ulterior bilanţurile companiilor pe care le deţin, disponibile pe site-ul Ministerului Finanţelor.

Altfel, prezentarea unui Executiv format din oameni prosperi, obişnuită la televiziuni, e argumentată mai ales prin numărul de case, hectarele de terenuri, bijuteriile sau tablourile. Din cauza crizei economice însă, preţurile terenurilor şi ale caselor au scăzut mult, aşa că, raportat la anii trecuţi, e foarte posibil ca posesorii lor din Guvern să fie, de fapt, conform declaraţiilor de avere, mai săraci.

Cealaltă faţă a monedei, averile nedeclarate, arată ca un teren şi mai alunecos fiindcă orice articol din presă care blamează „corupţia Guvernului”, fără date credibile şi autori ai faptelor, seamănă cu o declaraţie politică, fiind doar gloanţe oarbe trase din media.