Sunday

Noul val al „produselor” politico-mediatice

La 23 de ani, Honorius Prigoană, fiul lui Silviu Prigoană, candidează la un loc în Parlament. Istoria impunerii lui la alegerile parţiale, în locul unui alt PDL-ist, s-a consumat subit. Candidatura lui Prigoană jr. e însă, logică dacă privim cum, în ultimul timp, tânărul Honorius a fost, pe rând, invitat în talk-show-uri politice şi subiect de ziar monden
- invidiat pentru maşină, cerut în căsătorie, cu discurs de 4 minute în Congresul american şi cu planuri declarate pentru România. Într-un fel, Honorius Prigoană e un produs media asemănător Elenei Băsescu şi chiar Elenei Udrea.

Honorius Prigoană a fost propus, luni, drept candidat al PDL la Camera Deputaţilor pentru locul rămas vacant în toamnă, la retragerea liberalului Bogdan Olteanu. Candidatura lui Prigoană jr. la alegerile din 17 ianuarie a fost hotărâtă în ultimul moment, la o şedinţă a partidului, aşa că pretendentul iniţial a fost nevoit să se retragă.

Nu se ştie ce rol a jucat în toată această poveste tatăl, Silviu Prigoană, la rândul său parlamentar PDL,  este unul dintre cei mai bogaţi oameni de afaceri din partid. În campania electorală, una dintre apariţiile-surpriză ale lui Traian Băsescu a fost la Taraf TV, postul familiei Prigoană, unde tânărul Honorius apare ca asociat. Fiul lui Silviu Prigoană deţine părţi din 34 de companii, de salubritate, media, sporturi de iarnă, băuturi răcoritoare şi agricultură.

Portret mediatic

Până să intre în cărţi pentru un fotoliu de parlamentar, Honorius Prigoană avea un statut public incert. Nu se ştie exact în ce calitate apărea la talk-show-uri politice: fiul unui parlamentar? om de afaceri? viitor om politic? Sigur e că notorietatea lui a crescut, pe măsură ce în studioul de televiziune nu se mai afla Silviu Prigoană, până nu demult personajul cel mai cunoscut al familiei, ci fiul lui, Honorius.

În paralel, moştenitorul „imperiului” Rosal s-a intersectat cu show-biz-ul, la „Dansez pentru tine”, a apărut şi în topul „şmecherilor de Dorobanţi”, a fost cuplat de gazetele mondene cu diverse vedete, apoi cerut în căsătorie de blonde la o emisiune TV.

Desele apariţii recente ale lui Honorius Prigoană, indiferent de media, l-au transformat dintr-un necunoscut, care apărea doar în acţionariatul firmelor familiei, într-un personaj public, cu un discurs destul de civilizat, dar în continuare perceput ca „fiul lui Prigoană”.

Precedentul EBA

Era logic ca, provenind din acelaşi partid, PDL, situaţia candidatului Prigoană să fie asemănată cu situaţia candidatei Băsescu. Mai precis, Elena Băsescu, candidată la europarlamentare şi, din acest an, membră a Parlamentului European. Diferenţa pare doar formală: în timp ce Honorius Prigoană candidează din partea partidului, Elena Băsescu intrase în cursă ca independentă.

În direct la telefon la Realitatea TV, cu fiul în direct în studiu, Silviu Prigoană a încercat să înmoaie eticheta „nepotism”, cu un exemplu din Statele Unite – JFK, care şi-a numit fratele procuror general.  Altfel, parlamentarul PDL a spus că îşi va ajuta copilul dacă va fi nevoie, dincolo de declaraţia de independenţă a lui Honorius, care a afirmat că îşi va finanţa singur campania.

Cu şcoală în Statele Unite, unde a studiat şi Elena Băsescu, Honorius Prigoană are totuşi, la o comparaţie rapidă, avantajul unui discurs mai variat şi al unor cunoştinţe politice superioare fiicei preşedintelui.  Ceea ce-i aseamănă pe cei doi e atenţia de care s-au bucurat în media, încă dinainte de a încerca să ajungă parlamentari.

O reţetă pentru noul val

În primul lui interviu din postura de candidat la Parlament, Honorius Prigoană şi-a fixat modelul politic, deloc suprinzător, în Traian Băsescu. Apoi, Prigoană jr. o admiră politic pe Elena Udrea, iar Monicăi Iacob-Ridzi îi ia apărarea. Cum era de aşteptat ca mentorii celui mai tânăr candidat să provină din propriul partid, iar Traian Băsescu, şeful suprem, să fie modelul, ceea ce îl aduce mai aproape de modelul EBA e admiraţia comună pentru Elena Udrea, un politician despre care în PDL părerile sunt împărţite.

Ascensiunea politică a Elenei Udrea, considerată de unii foarte rapidă, se leagă nu numai de protectorul ei din partid, Traian Băsescu, dar şi de felul în care s-a construit ca personaj public.:  întâi în umbra lui Băsescu, mesager prezidenţial când a trebuit, rupând legătura formală dacă a fost cazul (demisia de la Cotroceni din cauza dezvăluirilor cu privire la afacerile soţului, Dorin Cocoş), apoi urmând alţi paşi spre o oarecare independenţă ca imagine.

O parte dintr-un drum asemănător a fost parcurs de EBA, acum se pregăteşte Prigoană jr. Întâi au fost apariţiile în presă, mai des în ziarele mondene, decât în presa interesată de politică. Apoi, au urmat declaraţiile de independenţă: EBA a candidat ca independentă, Prigoană spune că-şi plăteşte singur campania.

Printre rânduri, putem intuit un model de ascensiune al noului “val”, dependent de mai multe variabile: cât de “media darling”, cum inspirat spun americanii, e candidatul, cât de prietenoasă e presa cu el (motivele sunt altă discuţie), cât de puternici sunt protectorii şi cum reuşeşte el să pună la un loc toate aceste piese. Că exemplele de mai sus vin din PDL e doar o întâmplare.