Thursday

Ce face Ministerul Muncii?

Cred ca un raspuns la intrebarea asta ar putea da o speranta sutelor de mii de romani care s-au trezit aruncati in somaj de premierul Boc si masurile lui de austeritate. Insa Ministerul Muncii, care e institutia abilitata sa caute posibile variante pt ca oamenii sa aiba de lucru nu face prea mare lucru. A trimis in Parlament un proiect de lege de clasificare a ocupatiilor din Romania, unde trece in nomenclator ocupatiile de prezicator si de valet. 

Dar una e sa inregistrezi vrajitoarele si servitorii ca profesie, si alta e sa elaborezi o strategie pt crearea de locuri de munca pt sutele de mii de oameni care traiesc din ajutorul de somaj. Nici ministrul muncii (un ilustru necunoscut in politica romaneasca), nici primul ministru, nici macar presedintele care o tine din televizor in televizor, nici unul din cei care tin itele tarii in mana nu pomeneste despre aparitia de locuri de munca in viitor. Nu vorbesc de targurile de locuri de munca pentru studenti sau trimisul oamenilor afara sa munceasca in agricultura. Vorbesc despre proiecte mari de dezvoltare propuse de Executiv, care sa creeze locuri de munca. Pana si FMI-stul Frank ne-a spus clar sa nu mai intindem mana sa luam cu dobanda, ci sa luam bani de la Uniune, fonduri speciale pt investitii constituite tocmai pt iesirea din criza a economiilor greu lovite. Ei bine, nu. Guvernul nostru nu serveste asemnea proiecte. Doar “nomenclaturizeaza” vrajitoare, pardon, prezicatoare. Cred ca viseaza sa le impoziteze :) )

A, sa nu uit. Exista si la Palatul Cotroceni o comisie speciala, pentru analiza riscurilor sociale si demografice. Cred ca in atentia lor s-ar califica si cei ramasi fara serviciu in ultimii doi ani. Ca daca tot fac rapoarte si sinteze, poate fac si o fapta buna si se gandesc si la someri.